Wednesday, March 22, 2006

Et latterlig parti...


Fremskrittspartiet er i følge mange målinger landets største parti. Hva sier det egentlig om Norge? Utenom at en betydelig del av den norske befolkning er farlige nære å måtte karakteriseres som tilbakestående? Tidligere Statsminister i Sverige, Carl Bildt har kommentert fenomenet på sin utmerkede blogg.

Istedenfor å føre merkelapper på Frp så bør vi ta partiet alvorlig ved å faktisk argumentere mot den latterlige politikken. Det er faktisk ikke noe problem, det er bare så synd at ingen gjør det.

La meg komme med noen eksempler. I sin formålsparagraf hevder partiet å være liberalistisk, samtidig som det kaller seg kristent. Nå er vel ikke historiekunnskaper eller presisjon noe Frp er veldig kjent for, likevel er det rimelig allmenn kunnskap at den liberale idetradisjon vokste frem på grunn av sin kritiske holdning overfor kirkelige autoriteter. Altså å være liberalist og det å være kristen representerer en klar motsetning.

Videre kan neppe et parti som de siste 4 årene konsekvent har stemt for å ØKE de offentlige utgiftene kalles særlig liberalistisk. En kjerneverdi innenfor det liberale credo er å redusere offentlige oppgaver, ansvar og pengebruk stikk i strid med Frps politikk (hvis en vil kalle det for det).

Samtidig maser Frp om at det staten må stille kapital til rådighet for investeringer, Hagen selv har foreslått et statlig investeringsfond på omkring 50 milliarder. At dette på noen måte skulle være liberalistisk kan vel i grunnen bare Hagen svare på.

Et annet grunnleggende trekk ved dette partiet er deres grunnleggende anti- intellektuelle holdning.

Hagen tror ikke på skredder økonomene i Finansdepartementet. Nei Frp tror heller ikke på regelen om tilbud og etterspørsel. Men er altså et liberalistisk parti! Forvirret?

Følg med nå:

Frp hevder at det mangler energi, og at derfor må EL avgiften fjernes.

Gitt at Frp har rett i at det mangler energi, altså at etterspørselen er større enn tilbudet så vil fjerning av elavgiften øke etterspørselen enda mer og prisen vil gå opp. Den eneste måten å få prisen ned, er å øke energitilgangen slik at tilbudet blir større enn etterspørselen. Igrunnen en meget enkel liberal økonomisk politikk.

Samme argumentasjon gjelder for historiens dummeste vedtak: Makspris på barnehage, som Frp stemte for, fremfor å satse på større utbygning.

Noen andre eksempler på politikk fra Frp land:
- Hagen mener at mesteparten av CO2 kommer fra naturen derfor er det uproblematisk at menneskene produserer noe ekstra. DN har helt rett når de trakk analogien at de aller fleste dødsfall er naturlige, så hva gjør vel noen mord fra eller til?

- Frp vil ikke selge soldater til Sudan. Hvorfor? Ikke pågrunn av realpolitikk, kapasitetsproblemer etc. Nei på grunn av at det var for farlig!!! Jeg som trodde at sikkerhetsproblemer var årsaken til at militæret nettopp behøvdes!

- Hva med 18 000 kroner fra oljefondet utdelt til hver nordmann for å dra på grisefest i utlandet slik Gjermund Hagesæther foreslår? Dette da de offentlige utgiftene forsetter å stige…


Problemet med Frp er at de er statssosialister kontinuerlig på jakt etter å øke de offentlige utgiftene. Det liberale etos grenser for politikk eksisterer ikke i partiets vokabular.

Så hvordan stopper vi galskapen?
Vel det er ingen lette svar, men hva med å begynne å argumentere mot politikken til Frp?
Blant annet ved å påpeke de sammenhenger (eller manger på) som jeg har gjort overfor. I hvertfall det beste svaret jeg har.

Saturday, March 11, 2006

Redaktør risikerer dødsstraff - signer opprop til støtte for arrestert redaktør

Vampus (Norges beste blogger) har oppfordret alle til å signere opprop til støtte for den yemenske redaktør Al-Asadi som republiserte Muhammed bildene, hvilket han risikerer dødsstraff for.

Denne oppfordringen tar gjerne Kapitalismus. Du kan støtte oppropet ved å trykke her.

Reportere uten grenser har følgende kommentar til saken:

"Reporters Without Borders today launched an appeal and a petition for the immediate release of six journalists thrown into prison in Yemen and Algeria for reprinting the controversial Prophet cartoons as part of informing their readers.

“Whatever one thinks of the cartoons or whether they should be published, it is absolutely unjustified to jail or prosecute journalists, threaten them with death or shut down newspapers for this reason,” the worldwide press freedom organisation said."

Som mange andre skulle jeg ønske at mye mer kunne gjøres for disse liberale frontkjemperne, men om ikke annet er det å signere oppropet ihvertfall en start.

Wednesday, March 08, 2006

EN EKTE MAGIKER...


En venn av meg sa en gang at magi ikke er annet enn en avansert form for runking.

Uten å ta stilling til min venns comparisasjon, så er begrepet "avansert" og begrepet "magi" to begprep som megel vel beskriver Barcelonas Ronaldinho.

Tidenens beste fotballspiller!

Selv en overbevist atheist som meg selv må kunne tillate seg å ta i bruk uttrykket "Gud benådet spiller"
I sannhet en ekte magiker med ball.

Fotball har stort sett vært det viktigste i livet mitt de siste 20 årene (Jeg vet. Jeg må få meg et liv) og aldri har jeg sett makan til forballspiller. Glem Ronaldo, glem Zidane, glem Maradona, glem Pele, ingen av dem kommer i nærheten av Ronaldinho.

Det er bare å glede seg til VM!